Uganda’dan bile kötü

Güncelleme Tarihi:

Uganda’dan bile kötü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2012 00:00

Dünya Basın Özgürlüğü Günü dün kutlanırken, Türkiye’nin bu konuda dünya ortalamasının gerisinde kalması yeniden gündeme geldi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’ne göre, Türkiye’de gazetecilere yönelik tutuklama dalgası, ‘askeri diktatörlükten bu yana emsali görülmemiş bir boyuta’ ulaştı. Türkiye basın özgürlüğü endeksinde de 148’inci sırada yer aldı.

Haberin Devamı

BASIN ve ifade özgürlüğü konularında Türkiye’ye yönelik olarak yapılan uluslararası eleştirilere yenileri eklenmeye devam ediyor. Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2012 yılı itibariyle Türkiye’nin medya notunu daha da kırdı. Örgüt, ‘Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’yi, bir önceki raporuna göre 10 sıra gerileterek 148’inci sıraya koydu. Örgütün raporunda Türkiye’yle ilgili, “Kendisini bölgesel bir model olarak resmettiği bir dönemde Türkiye büyük bir geri adım attı ve 10 sıra birden geriledi. Sözü verilen reformların gerçekleştirilmesinden uzak kalındı; yargı sistemi gazetecilere karşı, askeri diktatörlükten bu yana emsali görülmemiş bir tutuklama dalgası başlattı” ifadesi kullanıldı.

Avrupa’nın sonuncusu

Örgütün endeksinde 179 ülke arasında Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en geride bulunuyor. Yeni kurulan ve sürekli çatışmalar yaşayan Güney Sudan, Putin-Medvedev yönetiminin medya üzerindeki baskısıyla sık sık gündeme gelen Rusya, 139’uncu sırada bulunan Uganda, Arap Baharı’nın başladığı topraklar olan Tunus, kısmen şeriat kanunlarının geçerli olduğu Malezya gibi ülkelerin yanısıra, 102’nci sırada bulunan KKTC de medya özgürlüğü açısından Türkiye’nin ilerisinde. Listede 1’inci sırayı Finlandiya ve Norveç paylaştı. Onları Estonya, Hollanda, Avusturya, İzlanda, Lüksemburg, İsviçre, Yeşil Burun Adaları ve Kanada izliyor. Almanya 16, Japonya 22, İngiltere 28, Fransa 38, ABD ise 48’inci sırada bulunuyor.

Haberin Devamı

En baskıcı ülke Eritre Gazetecileri Koruma

Komitesi, Basın Özgürlüğü Günü’nde dünyanın en baskıcı 10 ülkesini açıkladı. Buna göre Doğu Afrika ülkesi Eritre, basın özgürlüğü açısından dünyanın en geri kalmış ülkesi. 2’nci sırada komünist rejimle yönetilen Kuzey Kore, 3’üncü sıradaysa bir yılı aşkın bir süredir halk isyanına sahne olan Suriye var. İran listenin 4’üncü sırasında yer alırken onu Ekvatoryal Gine, Özbekistan, Myanmar, Suudi Arabistan, Küba ve Belarus izliyor.

21 gazeteci öldürüldü

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2011 verilerine göre tüm dünyada toplam 66 gazeteci öldürülmüştü. 2012’deyse daha nisan ayı itibariyle 21 gazeteci cinayete kurban gitti. Ayrıca blog yazarları ve sosyal medya kullanıcılarından oluşan ‘vatandaş gazeteci’lerden de 6’sı bu yıl öldürüldü. 161 gazeteci, 121 de ‘vatandaş gazeteci’ çeşitli nedenlerle tutuklandı. 2011 yılında tutuklanan toplam gazeteci sayısı 1044 olmuştu.

Haberin Devamı

91 gazeteci cezaevinde

/images/100/0x0/55eb57f4f018fbb8f8bb2bff

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Türkiye’deki gazeteci meslek kuruluşlarının rakamlarına göre cezaevinde 91 gazeteci bulunduğunu belirterek, “Bugün ülkemizde özgür basın tutuklu, tutuksuz olanı ise özgür değildir” dedi. TBMM’de düzenlediği basın toplantısına Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın tişörtü ile katılan Melda Onur, “Dünya basın özgürlüğü günü. Bir gün şu tişörtü yırtacağım gün gelsin, beraber makasla keselim ama haksız yere tutuklu tek bir arkadaşımız kalmayana kadar bunlar duracak” dedi. Basın toplantısında Sınır Tanımayan Gazeteciler’in haritasını gösteren Onur, “Bu 2012 haritası. Türkiye 179 ülke arasında 148. sırada. Biz en kötünün bir üstündeyiz” dedi. Türkiye’deki gazeteci meslek kuruluşlarının rakamlarına değinen Onur, “104 gazeteci ve 30 dağıtımcı/medya çalışanı 2012’de cezaevine girdi. 2012 Nisan ayı itibarıyla cezaevinde 91 gazeteci bulunuyor” diye konuştu.  - AA


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!